Design a site like this with WordPress.com
Get started

Tehtävä h1

Tehtävänanto

a) Asenna Linux joko 1) VirtualBoxiin (helpompaa) tai 2) Kokeile omaa Linux-tikkua raudalla. Tämä kohta ei edellytä asentamista suoraan raudalle (koneelle ilman virtualisointia) – jos kuitenkin asennat, ota ensin varmuuskopiot.

b) Listaa testaamasi koneen rauta (‘sudo lshw -short -sanitize’). Selitä listaus.

c) Asenna kolme itsellesi uutta ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.

d) Mitä lisenssiä kukin näistä ohjelmista käyttää? Selitä lyhyesti, mitä oikeuksia ja velvolisuuksia tuosta lisenssistä seuraa.

e) Listaa käyttämäsi ohjelmat (esim. MS Word), kunkin ohjelman käyttötarkoitus (esim. Tekstinkäsittely) ja vastaava vapaa Linux-ohjelma (esim. LibreOffice Writer). Jos johonkin tarkoitukseen ei löydy vapaata Linux-ohjelmaa, listaa sekin.

f) Vapaaehtoinen lisätehtävä: varmuuskopioi tiedostosi (voit käyttää esimerkiksi ulkoista USB-levyä)

(https://terokarvinen.com/2021/linux-server-course-linux-palvelimet-ict4tn021-3016/)

Tehtävät:

Tietokoneen tiedot:

  • Prosessori: AMD Ryzen 7 3800X
  • Näytönohjain: Nvidia GeForce GTX 1080 Ti
  • Ram: 32 Gt
  • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 pro 64-bit. Versio: 21H1. Koontiversio: 19043.1165

a) 2. Live-Linuxin asentaminen muistitikulle

Suoritin koko työn pöytäkoneellani (tiedot ylhäällä) ja aloitin tekemään harjoitusta torstaina 26.8.2021 noin klo. 16.30 ja asentamiseen kului pyöreästi 20 minuuttia ja raportin tekemiseen sekä ohjelmien testailuun noin 3½ tuntia.

Aloitin lataamalla ohjelman nimeltä Rufus heidän kotisivuiltaan (https://rufus.ie/en/) klikkaamalla Download palkin alla olevaa “Rufus 3.15” tekstiä.

Rufusta ei tarvitse erikseen asentaa, koska se on suoraan suoritettava (.exe) tiedosto. Sovellus aukeaa nopeasti ja on kevyt käyttää.

Tämän jälkeen latasin Debianin .iso tiedoston opettajalta (Tero Karvinen) saadusta linkistä. Lataus oli nopeaa 1000 Mbit/s yhteydellä ja kesti 15 sekuntia vaikka tiedosto olikin 2,95 Gt kokoinen.

Rufuksen käyttö oli helppoa. Valitsin yllä olevan kuvan mukaisesti isosta “VALITSE” napista juuri lataamani Debianin .iso tiedoston, annoin asemalle nimen “DebianLive” ja painoin “ALOITA”.

Sovellus kertoo, että ladattu .iso tiedosto on mallia ISOHybrid ja antaa mahdollisuuden kirjoittaa levykuvan myös DD-kuvana. Valitsin suositellun ISO-kuvan asennuksen ja painoin “OK”.

Sovellus muistuttaa, että muistitikku on alustettava ennen asennusta ja että kaikki tikulla olevat tiedot menetetään. Painettua taas “OK” asennus voitiin aloittaa.

Rufus Ilmoittaa selkeästi prosessin olevan valmis isolla vihreällä “VALMIINA” palkilla. Aikaa prosessiin kului 11½ minuuttia.

Tämän jälkeen painoin sulje painiketta, klikkasin näytön alalaidasta kellon vierestä pientä nuolta ylöspäin ->> muistitikun kuvake ->> poista “mass storage device” ja irroitin muistitikun.

Live tikun testaus

Seuraavaksi vuorossa oli live tikun kokeilu. Koneen uudelleenkäynnistys ja painelemalla F4 sai koneen aukeamaan biosiin, josta valitsin koneen käynnistymään muistitikulta. Debianin bootloader avautui ja valitsin “Debian GNU/Linux Live” vaihtoehdon. Noin 30 sekunnin päästä olin sisällä Debianissa. Työpöydältä klikkasin selaimen (Mozilla Firefoxin) auki ja kokeilin mennä osoitteeseen https://youtube.com ja kirjoittaa haku palkkiin “ämpäri”. Huomasin, että ääkköset eivät toimi ja muistin opettajan maininneen tästä. Löysin toisen opiskelijan (Joonas Kaarlela) sivulta komennon, jolla näppäimistön asettelun sai vaihdettua suomeksi (komento: setxkbmap fi). Youtube videot pyörivät hienosti.

c. Kolme uutta ohjelmaa

Ajoin koneen terminaalissa ensin komennon “sudo apt-get update“, jolloin tietokone päivitti itsensä ja olemassa olevat ohjelmat. Tämän jälkeen asensin Incscapen komennolla “sudo apt-get -y install inkscape“. Valitsin työpöydällä vasemmasta yläpalkista “Applications” ->> “Run program” ->> “Inkscape”. Piirtelin hetken ja kyllästyin. Seuraavaksi asensin ohjelman nimeltä “Youtube-dl” komennolla “sudo apt-get install youtube-dl” ja hyväksyin asennuksen. Kokeilin ladata oman videoni ja se onnistui hienosti komennolla “youtube-dl 'LINKKI VIDEOON'“. Kolmantena asensin VLC-mediaplayer ohjelman komennolla “sudo apt-get install vlc” ja katsoin lataamani videon.

d. Lisenssit

Lataamistani sovelluksista VLC-mediaplayer sekä Inkscape käyttävät GNU-lisenssiä ja Youtube-dl The Unlicense lisenssiä. Uskoakseni nämä molemmat tarkoittavat, että sovellusta ja sen koodia voi jakaa, käyttää ja muuttaa vapaasti lain puitteissa.

e. Käyttämäni ohjelmat vs. Linux ohjelmat

WindowsKäyttötarkoitusLinux
ExceltaulukkolaskentaLibreOffice Calc
DiscordVoIP-sovellusMumble
BraveInternet selainMozilla Firefox
GmailSähköpostiThunderbird

Lähteet/linkit

Infoa

Tekijä

Tuomas Lintula, 2021.

Advertisement

One thought on “Tehtävä h1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: